COVID-19 IN IZPADANJE LAS

Posledice, ki jih okužba s COVID-19 povzroči na našem zdravju, so številne in ne do konca raziskane. Ena od zelo pogostih posledic je tudi PREKOMERNO IZPADANJE LAS. 

Pojavi se 8-12 tednov po okužbi in prizadane kar 80% oseb, ki so prebolele okužbo (povzetek dveh kliničnih študij iz Španije in Brazilije).

Zaradi tako pogostega pojava izpadanje las pri osebah , ki so prebolele COVID-19, so dermatologi naredili študijo, ki je bila objavljena oktobra 2020.V raziskavi je sodelovalo 66.667 oseb, trajala pa je od maja do septembra 2020. Osebe so razdelili v tri starostne skupine in ugotovili naslednje vzroke za izpadanje las: 
1.) Prvi vzrok je VISOKA TELESNA TEMPERATURA, s katero telo želi onemogočiti virus.

2.) Drugi vzrok so SPREMEMBE NA ŽILNEM SISTEMU, ki povzročijo vnetje kapilar v koži lasišča (vaskulitis). Kapilare dovajajo hrano lasnim koreninam, zato je delovanje lasnih korenin oteženo. Korenine ne morejo v zadostni količini proizvajati lasno želatino, zato vse lase, ki so v mirujoči fazi, enostavno izvržejo iz folikule (telogeni efluvium).

3.) Tretji vzrok je FIZIČNI IN PSIHIČNI STRES zaradi bolezni. 

KAKO TI LAHKO POMAGAM?

Zelo pomembno je, da na lasišču ne uporabljaš agresivnih metod zdravljenja izpadanja las, kot so Mezoterapija, PRP terapija in Microneedling. V veliki večine primerov se izpadanje las po določenem času ustavi. Da bi ta čas skrajšali, je potrebna obloga lasišče, ki poskrbi za normalno delovanje kapilar. Poleg tega je potrebno lasnim koreninam zagotoviti več energije, da se hitreje aktivirajo in pričnejo s polno močjo tvoriti lasno želatino.

Povsem naravno  ti lahko pomagava tudi pri:

 – genskem izpadanju las
– prezgodnjem sivenju las
– krepitvi las in lasnih korenin

Za dodatne informacije sva dosegljivi na telefon: 041-720-551, 03-490-16-67.

Vir: Etnobotanika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *